Mulți șoferi țin cont de consumul de carburant înainte de a decide ce mașină să își cumpere. Iar diferența este făcută atât de tipul motorului, cât și de tipul transmisiei: manuală sau automată.
Există destul de multe diferențe între o mașină cu transmisie automată și una care are cutie de viteze manuală. Avantaje și dezavantaje au tipuri de transmisie, dar pentru unii șoferi, este important consumul de carburant.
Așadar, care dintre cele două tipuri de transmisie duce la un consum mai mare de carburant, manuală sau automată?
Înainte de a afla răspunsul la întrebarea referitoare la consum, e important ca șoferii să știe diferențele dintre cele două tipuri de transmisie.
Principalele avantaje ale unei mașini cu o cutie de viteze manuală, în comparație cu una automată, sunt:
În schimb, pentru a conduce o mașină cu transmisie manuală, e nevoie de mult exercițiu și coordonare. Schimbarea treptelor de viteză se face prin apăsarea ambreiajului, selectarea treptei în funcție de viteza necesară și apoi o pendulare între accelerație și ambreiaj.
O altă problemă o reprezintă schimbarea treptelor la o turație prea mică sau prea mare a motorului. Dacă mergi cu mașina subturată, pot să apară probleme la injectoare sau la filtrul de particule. Dacă e supraturat, pot să apară defecțiuni ale motorului.
Însă, când drumul e alunecos, mașina cu transmisie manuală e mult mai ușor de condus. Pentru că șoferul poate controla viteza de rotație a roților și să evite, astfel, învârtirea în gol a acestora.
Bineînțeles că și cutiile de viteze automate au o serie de avantaje, în comparație cu cele manuale:
Un plus pe care îl are transmisia automată este că întregul sistem e conceput să ofere o fiabilitate îndelungată. Asta înseamnă că treptele de viteză vor fi schimbate la turația optimă, astfel încât să prevină înfundarea injectoarelor, a filtrului de particule sau a altor componente.
Pe scurt, întregul sistem de propulsie este conceput să funcționeze în anumiți parametri.
O mașină cu transmisie automată consumă mai mult carburant decât cea cu transmisie manuală.
„La o mașină cu transmisie automată, calculatorul stabilește la ce turație se face schimbarea treptelor de viteză. În general, se trece într-o treaptă superioară la 2.000-3.000 RPM. În schimb, la cutia manuală, șoferul poate schimba la 1.500 RPM (n.r. rotații pe minut). De aici apare, în special, diferența de consum. Iar în oraș, de exemplu, o mașină care are cutie automată va consuma cu aproximativ 20-40% mai mult carburant decât una manuală. Dar, depinde și de stilul de conducere al șoferului”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.
Așadar, dacă o mașină cu transmisie manuală consumă aproximativ 7 litri/100km, cea automată va avea un consum de aproximativ 9 litri/100km.
Însă, dincolo de diferența de consum, contează și costurile de întreținere pe termen lung ale mașinii, fiabilitatea și motorizarea.
Pentru că, de exemplu, o mașină motoarele diesel au, în general, un consum mai mic de carburant. Întreținerea lor este mai scumpă decât a celor pe benzină, dar se pot dovedi mai robuste, pe termen lung.